Jak przygotować herbatę jak profesjonalista (nawet jeśli nigdy wcześniej tego nie próbowałeś)
Herbata, nawet ta zwalająca z nóg Superblends Super Focus , nie robi się sama. Musisz zaparzyć kubek lub filiżankę, zanim będziesz mógł ją wypić, a jeśli robisz herbatę po raz pierwszy, możesz się zastanawiać, od czego do cholery zacząć.
Ale nie panikuj, w tym przewodniku podzieliliśmy metody parzenia herbaty na trzy łatwe poziomy dla początkujących, które każdy może opanować.
Parzenie herbaty – jak to robić prawidłowo?
Parzenie herbaty to proces, dzięki któremu uzyskujemy aromatyczny napój bogaty w smaku i wartości odżywcze. Jak parzyć herbatę? Kluczowe jest dobranie odpowiedniej temperatury wody, czasu parzenia oraz jakości herbaty. Prawidłowe zaparzanie herbaty pozwala wydobyć jej pełny potencjał.
Poziom 1: Zaparzanie herbaty z torebek
Aby zaliczyć ten poziom, potrzebne są trzy rzeczy:
- Zielona lub czarna torebka herbaty w kształcie piramidy z etykietką.
- Kubek lub filiżanka (możesz użyć zwykłego kubka do kawy).
- Wrzątek.
Szczerze mówiąc, najtrudniejszą częścią jest wybór herbaty, którą spróbujemy jako pierwszą. Następnie składamy wszystko do kupy.
- Postaw kubek na kuchennym blacie. Zarówno kubek, jak i powierzchnia muszą być odporne na ciepło. Jeśli nalejesz gorącą herbatę do szklanki, na przykład, może się rozbić. Dlatego użyj dowolnego standardowego kubka porcelanowego, który jest przeznaczony do gorących płynów.
- Zagotuj wodę, a następnie poczekaj, aż przestanie mocno bulgotać (tylko kilka sekund). Możesz zagotować wodę na kuchence lub w czajniku elektrycznym i wlać ją do kubka. Alternatywnie możesz wlać wodę do kubka i zagotować ją w kuchence mikrofalowej. Jednak powinno to być ostatecznością, ponieważ czasami prowadzi to do nierównomiernego podgrzewania. Tak czy inaczej, chcesz, aby kubek był prawie wypełniony po brzegi, ale nie przelewał się, więc zatrzymaj się 1 cm przed górną krawędzią kubka.
- Dodaj swoją piramidalną torebkę herbaty. Przytrzymaj papierową etykietę i zanurz koniec piramidalnej torebki w kubku. Niech etykieta zwisa z boku kubka. Piramida powinna zanurzyć się w wodzie i zacząć parzyć.
- Poczekaj cierpliwie. Zaparzanie Superblends trwa zazwyczaj od 3 do 5 minut. W tym czasie możesz pociągnąć za etykietę torebki, aby „zamieszać” herbatę. To również dobry moment, aby zjeść przekąskę przed herbatą.
- Wyjmij torebkę z herbatą. Przytrzymaj etykietę i wyjmij torebkę z kubka. Poczekaj, aż zacznie kapać (zawsze tak się dzieje), ale nie ściskaj torebki (w przeciwnym razie uwolnisz dodatkowe garbniki, które mogą sprawić, że herbata będzie zbyt gorzka), a następnie wyrzuć torebkę. Możesz wyrzucić ją prosto do śmieci lub wyrzucić razem z odpadami spożywczymi — nasze piramidki herbaciane są biodegradowalne!
- Weź łyk. Teraz jest czas, aby cieszyć się filiżanką herbaty. Będzie super gorąca, więc odstaw ją na kilka minut, aby trochę ostygła, zanim weźmiesz pierwszy łyk.
Poziom 2: Zmiana gorącej herbaty w mrożoną herbatę
Gdy opanujesz poziom 1, to będzie bułka z masłem. Aby zamienić gorącą herbatę w mrożoną, w zasadzie wystarczy zalać ją lodem. To natychmiast ją ochłodzi i trochę rozcieńczy, więc zaparz herbatę ładną i mocną. Będziesz potrzebować:
- Gorąca herbata zaparzona mocno metodą opisaną powyżej (możesz użyć dowolnej herbaty, nawet naszych ziołowych mieszanek na odporność i sen ).
- Wysoka szklanka lub dzbanek.
- Dużo lodu.
Zaczynamy:
- Zaparz swoją ulubioną herbatę . Możesz pić dowolny z naszych smaków gorącej herbaty Superblends w postaci mrożonej, więc wybierz swoją ulubioną i zaparz ją zgodnie z metodą opisaną na poziomie 1. Jeśli chcesz przygotować cały dzbanek mrożonej herbaty, najpierw musisz zaparzyć dużo gorącej herbaty. Na porcję/osobę użyj jednej torebki herbaty w 250 ml wody.
- Włóż lód do szklanki lub dzbanka. Bądź hojny z lodem – napełnij szklankę/dzbanek przynajmniej w ¾. Pamiętaj, że gorąca herbata rozpuści część lodu. To również dobry moment, aby dodać do lodu miód, liście mięty, a nawet kawałki owoców, aby uzyskać dodatkowy smak.
- Wlej zaparzoną herbatę na lód. To natychmiast zamrozi Twoją gorącą herbatę! Możesz dodać więcej lodu, aby zastąpić ten, który się rozpuścił, jeśli chcesz.
WSKAZÓWKA: Jeśli nie chcesz rozcieńczać herbaty, zalewając ją lodem, odstaw gorącą herbatę na 10 minut, aby ostygła, zanim ją dodasz.
Poziom 3: Parzenie herbaty liściastej
Koncepcja jest taka sama, ale będziesz potrzebować trochę dodatkowego sprzętu:
- Herbata liściasta. (Używamy herbaty Superblends Raspberry Mango )
- Łyżeczka.
- Jakiś zaparzacz i kubek. (W Superblends mamy zaparzacz do herbaty Superblends Tea Cup Infuser )
- Wrzątek.
Więc masz tu kilka opcji!
- Jeśli używasz jednorazowych torebek , po prostu napełnij je 1 łyżeczką (ok. 2 g) luźnych liści, zawiąż koniec i używaj jak torebki herbaty metodą poziomu 1.
Jeśli używasz zaparzacza Superblends lub zaparzacza infuzyjnego, sytuacja wygląda nieco inaczej.
- Dodaj 1 łyżeczkę (2 g) herbaty liściastej do zaparzacza. Umieść liście bezpośrednio w metalowej części zaparzacza lub w zaparzaczu Superblends. Upewnij się, że zaparzacze są dobrze osadzone w kubku.
- Wlej wrzącą wodę do zaparzacza, wewnątrz kubka. Woda będzie płynąć przez zaparzacz do kubka, napełniając się jak zwykle. Liście będą wirować i natychmiast zaczną się parzyć. Możesz delikatnie zamieszać łyżeczką, jeśli chcesz.
- Wyjmij zaparzacz . Ostrożnie chwyć krawędź metalowego zaparzacza, gdy herbata się zaparzy, i wyjmij koszyk zaparzacza z herbatą w środku. Woda wpadnie przez zaparzacz do kubka.
- Wyrzuć herbatę. Odczekaj, aż liście trochę ostygną, a następnie po prostu uderz zaparzaczem do góry nogami, aby wytrząsnąć zużyte liście bezpośrednio do kosza.
Voila – pyszna, gorąca filiżanka herbaty Superblends, zaparzonej z liści.

Porady i triki dotyczące parzenia herbaty
Aby zmienić swoją filiżankę kawy z wyśmienitej na oszałamiającą, wypróbuj te sztuczki i porady.
Metody gotowania wody
Jeśli nie masz czajnika, będziesz musiał zagotować wodę na herbatę na kuchence lub w mikrofalówce. Obie metody są w porządku do zaparzania herbaty Superblends.
Standardowa mikrofalówka może potrzebować do 3 minut, aby zagotować pełną filiżankę wody. Może ona bulgotać i wykipieć, więc uważaj, gdy wyjmujesz ją z mikrofalówki.
Gotowanie wody na kuchence jest zazwyczaj mniej energooszczędne i może trwać dłużej – przykryj garnek z wodą pokrywką, aby przyspieszyć ten proces.
Czasy moczenia
3 do 5 minut to tylko zalecenie! Jeśli lubisz herbatę dość słabą i delikatną, zatrzymaj się na 3 minutach i weź łyk. Jeśli lubisz herbatę mocną i wyrazistą, zaparzaj przez pełne 5 minut.
Pamiętaj, im dłużej parzysz herbatę energetyczną , tym więcej kofeiny (i smaku) dostaje się do wody z liści herbaty.
Jak prawidłowo parzyć torebki herbaty
Jest tu mały trik! Najlepszym sposobem na zaparzenie torebek herbaty jest pozwolenie im robić swoje, z minimalnym zamieszaniem.
Zakręć torebką z herbatą w kubku i pozwól wodzie naturalnie przepływać przez liście herbaty.
Nie naciskaj, nie ściskaj i nie rozgniataj torebki herbaty o ściankę kubka. To uwalnia taniny i może przeparzyć herbatę, nadając jej gorzki smak.
Jak parzyć zieloną herbatę, aby zachować jej właściwości?
Jak parzyć zieloną herbatę? Zielona herbata wymaga delikatniejszego podejścia, aby zachować swoje prozdrowotne właściwości. Woda powinna mieć temperaturę około 75-80°C. Herbata zielona jak parzyć? Optymalny czas parzenia to 2-3 minuty. Jak parzyć zieloną herbatę w torebkach? Torebkę z zieloną herbatą zanurzaj w gorącej wodzie przez około 2 minuty, unikając dłuższego parzenia, które może spowodować gorzki smak.
W jakiej temperaturze i ile czasu parzyć herbatę?
W jakiej temperaturze parzyć herbatę? Oto optymalne temperatury:
- Zielona i biała herbata: 75-80°C
- Czarna herbata: 95-100°C
- Herbaty ziołowe i owocowe: 100°C
Temperatura parzenia herbaty jest istotna, aby zachować jej smak oraz korzystne właściwości.
Ile parzyć herbatę? Zależy od rodzaju:
- Zielona herbata: 2-3 minuty
- Czarna herbata: 3-5 minut
- Herbaty ziołowe: 5-7 minut
Ile parzyć czarną herbatę? Najlepiej 3-5 minut. Ile razy można parzyć czarną herbatę? Najczęściej raz lub dwa razy, przy czym drugie parzenie powinno być krótsze.
W czym najlepiej parzyć herbatę?
W czym parzyć herbatę? Idealne są naczynia ceramiczne, porcelanowe lub szklane. Unikaj plastiku i metalu, które mogą wpływać na smak naparu.
Co to znaczy parzyć herbatę? Jest to proces zalewania herbaty gorącą wodą w celu wydobycia aromatu, smaku i właściwości zdrowotnych z liści lub ziół.
Czy herbata liściasta różni się od herbaty w torebkach?
W Superblends te same smaki są dostępne zarówno jako herbata liściasta, jak i w torebkach. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na herbatę w torebkach czy w torebkach, otrzymasz do 150 mg kofeiny na filiżankę i bardzo smaczną herbatę do picia.
Wybór między herbatą w torebkach a herbatą liściastą zależy wyłącznie od osobistych preferencji.
Dodawanie mleka, cytryny, miodu lub cukru…słodkiej herbaty
Nasze mieszanki gorących herbat zawierają naturalne, niemodyfikowane genetycznie aromaty, od owoców po przyprawy, ale jeśli chcesz czegoś więcej, możesz dodać te składniki do swojej filiżanki.
- Mleko – najlepsze do czarnych herbat, nie zielonych. Nasze Earl Grey, Spicy Masala Chai i Mint są dobre z odrobiną mleka. Dodaj mleko (lub alternatywę dla mleka bezmlecznego) po zaparzeniu herbaty. Dodaj niewielką ilość, aż uzyska średniobrązowy kolor (lub do smaku).
- Cytryna – alternatywa dla mleka, dodaje wyrazistej ostrości do mieszanek czarnej i zielonej herbaty. Po zaparzeniu herbaty dodaj plasterek cytryny lub bardzo małą ilość soku z cytryny do filiżanki. Plasterki cytryny są również wspaniałe w mrożonej herbacie Superblends.
Na coś słodkiego:
- Miód – naturalny słodzik, ale nie wegański. Miód ma też kilka dobrych właściwości zdrowotnych, ponieważ jest pełen przeciwutleniaczy i ma właściwości lecznicze. Niektórzy uważają, że dodanie miodu do gorącej herbaty niweluje te właściwości zdrowotne, ale nie ma żadnych badań naukowych ani dowodów potwierdzających to.
- Cukier – lubimy herbatę bez cukru. 150 mg kofeiny to cała energia, której potrzebujemy! Ale możesz dodać małą łyżeczkę cukru do każdej z naszych herbat po ich zaparzeniu.
Kto jest gotowy zaparzyć herbatę?
Źródła:
- Https://www.wikihow.com/Boil-Water-in-the-Microwave
- Https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
- Https://link.springer.com/article/10.1007/s00706-018-2204-0