Dlaczego kochamy herbatę Chai (i dlaczego świetnie nadaje się do mieszanek herbat o wysokiej zawartości kofeiny!)
W chłodny dzień trzymanie gorącej filiżanki herbaty chai to jedna z tych prostych przyjemności, które trudno pobić. Ta oryginalna indyjska parzona herbata jest pełna smaku i może być również świetnym źródłem energii.
W tym krótkim przewodniku dowiesz się, co zawiera herbata chai (w tym o zawartości kofeiny w herbacie Superblends Tea ), jakich korzyści i skutków ubocznych możesz się spodziewać, a także poznasz trzy smaczne przepisy, które mogą konkurować ze Starbucksem.
Czym jest herbata Chai?
Herbata Chai to aromatyzowany rodzaj herbaty, który zawiera czarną herbatę z różnymi przyprawami. Jest przygotowywana z wrzącej wody i mleka, a następnie zazwyczaj słodzona.
Czy wiesz, że „chai tea” dosłownie oznacza „herbata herbata”? Chai tłumaczy się jako herbata, a masala tłumaczy się jako przyprawiona. Więc teraz wiesz, czym jest masala chai!
Pochodzenie Chai
Chai pochodzi z Indii, gdzie od wieków do parzenia ajurwedyjskich napojów używa się ziół i przypraw, ale chai, jakie znamy dzisiaj (czarna herbata z przyprawami), pojawiło się już w XIX wieku, kiedy w Indiach założono pierwsze plantacje herbaty.
Przechodząc do dnia dzisiejszego, można znaleźć herbatę chai jako koncentrat syropu, gotowe torebki herbaty, a nawet cold brew w butelkach. Jednak ten oryginalny smak herbaty w połączeniu z przyprawami pozostaje wielkim hitem.
Różne rodzaje chai do wypróbowania
Podobnie jak obecnie dostępnych jest wiele rodzajów herbaty chai, tak samo istnieje wiele różnych rodzajów herbat chai, których można spróbować.
Popularne indyjskie mieszanki chai:
- Kashmiri chai – liście zielonej herbaty, soda oczyszczona i mleko tworzą intensywny różowy kolor,
- Adrak chai – herbata mleczna z dużą ilością imbiru i cukru,
- Tulsi chai – przygotowana z orzeźwiających i zdrowych liści bazylii świętej (może być bezkofeinowa).
Następnie są zachodnie rodzaje herbaty chai. Standardowa przyprawiona chai latte, dirty chai (kawa i przyprawiona herbata razem) i szereg herbat ziołowych, które w ogóle nie zawierają kofeiny.
Rooibos to popularna bezkofeinowa alternatywa dla czarnej herbaty chai, ponieważ jej bogaty, słodowy i orzechowy smak doskonale komponuje się z przyprawami chai, takimi jak imbir, kardamon i cynamon.
Co zawiera filiżanka herbaty Chai?
Składniki herbaty chai są różne, ale jej istota jest zawsze taka sama. Potrzebna jest baza herbaciana, zazwyczaj czarna herbata, a także przyprawy, które dodadzą smaku.
Dodanie mleka i cukru do smaku jest opcjonalne – mogą one smakować świetnie, ale nie zawsze są tak dobre dla zdrowia.

Czarna herbata
Każdy rodzaj czarnej herbaty sprawdzi się świetnie w chai, ale jeśli szukasz herbaty uprawianej w Indiach, weź pod uwagę odmiany Assam lub Darjeeling.
Oba są tradycyjnie używane do produkcji herbaty chai. Assam ma bogaty, wyrazisty i słodowy smak, podczas gdy Darjeeling ma tendencję do bycia nieco delikatniejszym – chociaż nadal może mieć orzechowe i korzenne nuty, które dobrze sprawdzają się w przypadku napoju chai.
W naszej wysokoenergetycznej herbacie chai używamy czarnej herbaty Ceylon Orange Pekoe, która jest naturalna i wegańska. Zapewnia również typowe właściwości czarnej herbaty, których oczekujesz od herbaty chai – bogatą, rozgrzewającą i pełną smaku.
Składniki przypraw
Gwiazdami herbaty chai są przyprawy. Oto kilka najpopularniejszych, które można znaleźć w herbacie chai:
- Anyż gwiazdkowy – nadaje bardzo słodki smak. Jeśli lubisz lukrecję, pokochasz anyż gwiazdkowy.
- Czarny pieprz – tak, taki, który posypuje się pikantne dania! Niewielka ilość czarnego pieprzu dodaje pikanterii i ciepła.
- Imbir – ognisty i ciepły korzeń imbiru jest podstawowym składnikiem wielu jesiennych przepisów i napojów. Jest jednym z tych niezbędnych składników przyprawowych, które zawiera herbata chai.
- Kardamon – pikantna i ziemista przyprawa, która tak dobrze komponuje się z imbirem i cynamonem. Tradycyjnie strąki kardamonu są zaparzane w herbatach chai.
- Cynamon – ulubiona przyprawa świąteczna każdego. Szarlotka nie byłaby taka sama bez niego. Picie cynamonu w chai dodaje ciepłych, kojących wibracji.
- Goździki – ciepłe, słodkie i bardzo mocne! Wystarczy kilka goździków w herbacie chai. Ich smak jest porównywalny z gałką muszkatołową.
Chociaż tylko kilka gramów (lub miligramów) przyprawy kończy się w twojej herbacie, ich spożycie może mieć pewne wspaniałe korzyści dla twojego zdrowia. Omówimy je poniżej.

Czy herbata Chai zawiera kofeinę ?
Tak, herbata chai zawiera kofeinę. Ilość kofeiny zależy od użytej bazy herbacianej. W przypadku typowej czarnej herbaty ilość kofeiny jest dość niska (około 47 mg), szczególnie w porównaniu do filiżanki kawy (około 96 mg ). Wyjątkiem są tutaj Superblends Zestaw Super Active , które zawierają do specjalną dawkę energii.
Ilość kofeiny na filiżankę, którą wypijesz, zależy również od tego, jak długo ją zaparzasz. Długie zaparzanie w bardzo gorącej wodzie najszybciej wydobywa najwięcej kofeiny.
Jedną z największych właściwości herbaty jest zawartość aminokwasu L-teaniny. W przeciwieństwie do kawy, herbaty mają dodatkowe korzyści wynikające ze sposobu, w jaki ten aminokwas wchodzi w interakcję z kofeiną. Spowalnia on początek działania kofeiny, przedłuża energię, łagodzi załamanie, a nawet zwiększa spokój i kreatywną produktywność.
Nasz poradnik na temat herbaty o wysokiej zawartości kofeiny omawia proces kofeiny/L-teaniny oraz badania naukowe, które stoją za tym procesem.
Nasze 3 najlepsze sposoby na przygotowanie Chai
Jednym z powodów, dla których uwielbiamy wybierać chai jako naszą codzienną filiżankę herbaty, jest to, że jest dość wszechstronna. Oto trzy różne sposoby na zaparzenie filiżanki zaparzonej chai, z których wszystkie działają niesamowicie z naszą mieszanką Superblends Tea Spicy Masala Chai.
Naszą herbatę chai znajdziesz w postaci herbaty liściastej .
Prosty napój
- Dodaj do kubka saszetkę herbaty piramidalnej chai
- Napełnij kubek wrzącą wodą
- Pozostawić do zaparzenia na 3 do 5 minut, od czasu do czasu mieszając
- Wyjmij torebkę z herbatą i ciesz się!
Największą zaletą Superblends Spicy Masala Chai jest to, że zawiera wszystkie przyprawy i czarną herbatę z tradycyjnego chai (oraz ich prozdrowotne właściwości) w wygodnym formacie.
W ten sposób możesz przygotować szybką i smaczną chai na wynos.
Spieniająca się Latte
Chai latte jest bardzo popularne, szczególnie w Starbucks jesienią i zimą. Ale tak naprawdę możesz łatwo zrobić chai latte w domu, bez całego tego słodkiego syropu i miliona kalorii.
Tradycyjne latte robi się z kawy espresso i spienionego mleka. Ale możemy zastąpić espresso Spicy Masala Chai.
- Zaparz w kubku niewielką ilość mocnej herbaty chai, korzystając z powyższej metody (proporcje herbaty chai do mleka w tradycyjnym latte wynoszą 1:4),
- Podgrzej mleko (mleczne lub bezlaktozowe) na kuchence lub w kuchence mikrofalowej,
- Użyj spieniacza elektrycznego, aby spienić mleko (lub użyj trzepaczki),
- Zalej chai gorącym mlekiem.
Parowane mleko nie usuwa kofeiny z czarnej herbaty, ale w chai latte może być mniej kofeiny niż w pełnym kubku czarnej chai. Dzieje się tak po prostu dlatego, że jest w nim dużo mniej chai i dużo więcej mleka.
Dobrym sposobem na zwiększenie zawartości kofeiny w latte jest użycie herbaty Superblends Tea, która sama w sobie naturalnie zawiera dużą ilość kofeiny.
Tradycyjny przepis na chai
Jeśli chcesz, aby Twoja herbata chai była jak najbardziej autentyczna, możesz zastosować bardziej tradycyjną metodę.
- Do rondla dodaj całe przyprawy, w tym anyż gwiaździsty, goździki, laski cynamonu, zielone strąki kardamonu i świeże przyprawy imbirowe.
- Przyprawy prażyć przez minutę lub dwie, aż będą aromatyczne,
- Dodaj liście czarnej herbaty, wodę i/lub mleko, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Gotować na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut,
- Odcedź składniki przypraw i listki, a następnie delektuj się.

Korzyści zdrowotne Chai
Herbata Chai może być zdrowym napojem na poranek. Nasza mieszanka Chai zawiera kardamon, cynamon, imbir i goździki.
Dodanie mleka to świetny sposób na uzyskanie dziennej dawki wapnia, ale po prostu nie przesadzaj. Zbyt dużo tłuszczu z nabiału plus cukier dodawany do chai może zniwelować te potencjalne korzyści zdrowotne.
- Zmniejsz nudności – jeśli zauważysz, że czarna herbata czasami może rozstroić twój żołądek (to zwykle z powodu garbników ), to herbata chai może być odpowiedzią. Imbir w chai jest bardzo skuteczny w leczeniu nudności i wymiotów. Jedno badanie wykazało, że znacznie zmniejsza nudności u kobiet w ciąży bez negatywnych skutków ubocznych.
- Wspomaga trawienie – naukowcy z UCLA odkryli, że czarna herbata jest świetna dla promowania zdrowych jelit, a kilka popularnych przypraw do herbaty chai jest również świetnych dla trawienia. Oprócz imbiru, cynamon ma właściwości przeciwzapalne, a goździki mogą być stosowane w leczeniu wrzodów żołądka.
- Niższe ciśnienie krwi – w porównaniu do picia kawy, herbata chai może obniżyć tętno i ciśnienie krwi zamiast je zwiększać. L-teanina w czarnej herbacie zmniejsza niepokój i obniża wysokie ciśnienie krwi w sytuacjach stresowych. Ponadto wykazano, że cynamon w herbacie chai obniża wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko chorób serca w ogóle.
Często zadawane pytania
Skąd pochodzi chai?
Czy istnieją różne rodzaje chai?
Jaki wpływ na organizm ma herbata chai?
Jaki smak ma chai?
Czy można pić chai codziennie?
Czy herbata chai jest dobra na sen?
Czy chai zawiera kofeinę?
Czym jest chai i czym jest chai latte?
ŹRÓDŁA:
- Https://typesof.in/types-of-chai/
- Https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-century/caffeine/art-20049372
- Https://www.livestrong.com/article/502440-digestive-side-effects-of-black-tea/
- Https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11275030/
- Https://newsroom.ucla.edu/releases/black-tea-may-help-with-weight-loss-too
- Https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves#8.-May-reduce-stomach-ulcers
- Https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23107346/
- Https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#TOC_TITLE_HDR_5