Wyświetlanie wszystkich wyników: 10Posortowane według ceny: od wysokiej do niskiej
Herbaty zielone
Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Oprócz walorów smakowych wykazuje także wiele innych, dodatkowych wartości zdrowotnych. Co warto o niej wiedzieć? Przyjrzyjmy się jej z bliska.
Czym jest herbata zielona?
Zielona herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów. Przyrządzana jest z liści Camellia sinensis. Jest to najmniej przetworzony i najstarszy rodzaj herbaty na świecie. Jest to również najbardziej popularny (zaraz po wodzie) napój w krajach azjatyckich.
Historia i pochodzenie herbaty zielonej
Herbata zielona pochodzi z Chin Południowych. Dziś znana jest jednak w każdym zakątku świata. W XVI wieku zasmakowała królowi Indii, który przeniósł ją do Pekinu, a finalnie również do Japonii. Bardzo szybko zielona herbata stała się ważnym reliktem sakralnych obrzędów, a po dziś dzień jest nierozerwalnie związana z japońskim buddyzmem.
Do Europy zieloną herbatę jako pierwszy sprowadził ją portugalski Jezuita Jasper de Crus. Z czasem stała się ulubionym napojem europejskiej śmietanki towarzyskiej- Goethe czy Madame de Pompadour.
Proces produkcji herbaty zielonej
Zielona herbata jest uprawiana przede wszystkim w Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej. Proces produkcji, zbierana liści i suszenia jest ściśle określony, by zachować walory smakowe i właściwości zielonej herbaty.
Zbieranie liści
Zielona herbata wytwarzana jest z młodych liści i pąków, które zbierane są wczesną wiosną. Świeżo zebrane liście krzewu herbacianego są poddawane krótkiemu więdnięciu, podgrzewaniu oraz suszeniu. Najważniejszym etapem jest podgrzewanie liści. Jego celem jest zatrzymanie procesu utleniania liści. Dzięki niemu zielona herbata jest niefermentowana i nieutleniona.
Suszenie i pakowanie
Liście są suszone na wielkich wokach, albo w piecach. Japońskie herbaty zielone podgrzewane są przy pomocy pary wodnej. Doskonale ususzone liście, są pakowane hermetycznie, a następnie umieszczane w opakowania z oznaczeniem producenta.
Rodzaje herbaty zielonej
Herbata zielona występuje w różnych odmianach. Różnią się one sposobem uprawy i zbioru, smakiem oraz kolorem.
Popularne odmiany
Wyróżnić można kilka najbardziej znanych i lubianych na całym świecie odmian zielonej herbaty. Należą do nich m.in.:
- Gunpowder,
- Mao Feng,
- Long Jing,
- Bi Luo Chin
Gunpowder to odmiana, w której listki zwijane są w ciasne kuleczki. Przez to wyglądem przypomina proch strzelniczy. Cechuje się orzeźwiającym smakiem.
Odmiana Mao Feng to bardzo delikatna odmiana. Można spotkać ją w bardzo różnym wyglądzie.
Long Jing jest odmianą o płaskich, podłużnych liściach złotego koloru. Cechuję się owocowym smakiem i aromatem.
Bi Luo Chon posiada liście, które swoim wyglądem przypominają zwiniętego ślimaka. Dodatkowo odmiana cechuję się smakiem z nutami kwiatowymi.
Korzyści zdrowotne herbaty zielonej
Zielona herbata od tysięcy lat jest ceniona nie tylko za swój aromat i smak, ale także za właściwości lecznicze. Wszystko dzięki temu, że zielona odmiana nie podlega procesowi fermentacji.
Zawartość antyoksydantów
Zielona herbata wykazuje działanie antyoksydacyjne. Wszystko dzięki zawartości związków polifenolowych. Ich obecność w zielonej herbacie pozwala nam pozbyć się wolnych rodników z organizmu. Dzięki temu jesteśmy w stanie opóźniać proces starzenia się, jak również występowania różnych chorób.
Wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że picie 2- 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie zalicza się do profilaktyki chorób sercowo- naczyniowych. W praktyce oznacza to, że kilka filiżanek smacznej herbaty w ciągu dnia znacząco przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi, udaru, jak również zawału serca. Dlaczego? Ponieważ w zielonej herbacie zawarte są flawonole, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
Inne właściwości zdrowotne
Zielona herbata jest bogata w bardzo wiele, różnorodnych związków odżywczych. Do najważniejszych zaliczyć należy m.in.:
- Witaminę A,
- Witaminę C,
- Witaminę E,
- Witaminę B,
- Polifenole,
- Teinę,
- Cynk,
- Fluor,
- Potas
Dzięki temu napar dodatkowo wspomaga proces odchudzania, redukcję tkanki tłuszczowej, a także wspiera ogólną kondycję całego organizmu. Co więcej, w zielonej herbacie można odnaleźć również katechiny, które podobnie jak polifenole wykazują działanie przeciwnowotworowe. Należy także pamiętać, że zielona herbata obniża poziom cukru we krwi, a także pomaga oczyścić organizmu ze złogów i toksyn.
Jak prawidłowo parzyć herbatę zieloną?
W celu uzyskania maksymalnego smaku a także wielu cennych właściwości, należy parzyć zieloną herbatę we właściwy sposób.
Wybór odpowiedniej wody
Niebagatelne znaczenie odgrywa także wybór wody do zaparzenia zielonej herbaty. Zdecydowanie powinna być to woda miękka, która pozwoli na oddanie smaku i aromatu.
Temperatura i czas parzenia
Kluczową rolę podczas zaparzania zielonej herbaty odgrywa czas parzenia. Nie może on być dłuży, niż 3- 4 minuty. Optymalnie powinno to trwać od 1 do 1,5 minuty. Zbyt długie parzenie herbaty sprawia, że stanie się ona gorzka.
Na szczególną uwagę zasługuje także temperatura wody, którą będziemy zalewać zieloną herbatę. Powinna ona wynosić około 80°C. Dlaczego nie wolno zalewać herbaty wrzątkiem? Woda w 100°C niszczy wszystkie walory smakowe, a także zabija jej cenne składniki i właściwości.
Wskazówki dotyczące serwowania
Łyżeczkę suszu należy zalać 200 ml wody. Należy jednak pamiętać, aby przygotować do zaparzania zielonej herbaty takie naczynie, które zapewni liściom przestrzeń do rozwinięcia. Wówczas przygotowany napar będzie miał największe walory smakowe. W tym celu rekomenduje się wybór dzbanka bez sitka. Co więcej, polecanym naczyniem jest również French press. W nim może swobodnie pływać susz z zielonej herbaty. Po procesie zaparzenia wystarczy nacisnąć praskę, która przyciśnie liście na dnie naczynia.
Kultura picia herbaty zielonej na świecie
W różnych częściach świata można wyróżnić wiele, różnorodnych kultur picia zielonej herbaty. To niezwykle ciekawe obrzędy, które w wielu domach odgrywają znaczącą rolę.
Tradycje herbaciane w różnych krajach
W Chinach wyróżnić można tradycję picia herbaty Gongfu Cha, czyli z wielkim wysiłkiem. Polega to na starannym przygotowaniu parzenia herbaty, np. użycia małych naczyń. Zapraszani są goście a herbata traktowana jest z ogromnym szacunkiem.
Picie zielonej herbaty w Arabii jest symbolem gościnności. Herbata podawana jest w małych szklankach. Szczególnie popularna jest zielona herbata z miętą, zwana „ataay”. Jest to napój podawany także na ważnych uroczystościach.